ပန္းနာရင္ၾကပ္အတြက္ကုထံုးမ်ား (ပန်းနာရင်ကြပ်အတွက်ကုထံုးများ)

Asthma ဆိုေသာ ေ၀ါဟာရမွာ ေရွးဂရိဘာသာစကားျဖစ္ျပီး၊ Panting or Short drawn breath(ေခၚ)တိုေတာင္းလွ်င္ျမန္စြာ အ သက္ရႈျခင္းလို ့အဓိပၸါယ္ရပါတယ္။ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါဆိုတာ ဓာတ္မတဲ့ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ရဲ ့တုန္ ့ျပန္မႈက အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းမွာ ျပသနာအၾကီးၾကီးျဖစ္ေစပါေတာ့တယ္။ ကေလး/လူၾကီး၊ က်ား/မ မေရြးျဖစ္တတ္ကာ၊ အမ်ားအားျဖင့္ မိဘမ်ိဳးရိုးဗီဇေၾကာင့္ ျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ညသန္းေခါင္(သို ့မဟုတ္)နံက္လင္းအားၾကီး အခ်ိန္ေတြမွာ ေရာဂါထေလ့ ရွိျပီး၊ ေခြ်းေ စး မ်ားထြက္ကာ တရႊီရႊီျမည္အသက္ရွဴက်ပ္ျခင္းေၾကာင့္ အလြန္ပင္ပန္းလွသလို၊ ေရာဂါ ခံစားေနရသူကိုၾကည့္၍ ေဘးမွျမင္ရ/ၾကားရ သူအဖို ့လည္း စိတ္မသက္သာလွေပ။ သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္ရန္။

(၁) ရနံ ့စူးရွေသာ အစားအေသာက္/ေရေမႊး/ပန္း ့ရနံ တို ့က ဓာတ္မတည့္မႈျဖစ္ကာ ပန္းနာရင္က်ပ္ထလာေစလို ့သတိနဲ ့ဆင္ ျခင္ေနထိုင္ပါ။
(၂) ေအးျမတဲ့ေလကို ႐ွဴ႐ိႈက္ ရတဲ့အခါ ေရာဂါပိုေစႏိုင္၍ ေအးတဲ့ရာသီမွာ ႏွာေခါင္း ႏွင့္
ပါးစပ္တို ့ကို ေခါင္းစည္း ပဝါႏွင့္ စည္းပတ္ထားပါ။
(၃) အမိႈက္ရြက္မ်ားမီးရိႈ ့ျခင္း(သို ့မဟုတ္)ထင္းႏွင့္ခ်က္တဲ့ မီးဖိုေဘးမွာ မေနပါႏွင့္။
(၄) စီးက ရက္အေငြ႕က အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းမ်ားကို လံႈ႕ ဆြေပးလို ့ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္(သို ့မဟုတ္)ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ေဝးေဝးေနပါ။
(၅) ထမင္းကို ပမာဏနည္းနည္းႏွင့္ အႀကိမ္မ်ားမ်ား ခြဲစားပါ။ အစာအိမ္အက္စစ္ အေပၚဆန္ တက္လာျခင္းက ရင္ပူနာျဖစ္ကာ ပန္းနာရင္က်ပ္ထျခင္းကို အစပ်ိဳးေပးႏိုင္ ၍ အိပ္ရာမဝင္ခင္ ထမင္းမစားပါႏွင့္။
(၆) ပန္းနာရင္က်ပ္ရွိသူ၏ ၅% ခန္ ့မွာ အကိုက္ အခဲေပ်ာက္ေဆး(NSAIDS)မ်ားႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ၾက၍ ထိုသူမ်ားအတြက္ အက္စ္ပရင္မပါတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ Acetaminophen (Tyneno)ကိုသာ သံုးပါ။

အိမ္တြင္းကုထံုးမ်ား။
(၁) ပ်ားရည္က ခြ်ဲမ်ားကိုေပ်ာ္က်ေစျပီး၊ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းကို ပြင့္ေစလို ့ ပ်ားရည္ ရနံ ့ကိုရႈရႈိက္ပါ။ ေရေႏြးပူပူ ၁-ခြက္ထဲမွာ ပ်ားရည္ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းေရာေဖ်ာ္၍ တေန ့ ၃-ၾကိမ္က် စုစုေပါင္း၃-ခြက္ေသာက္ပါ။ 
(၂) သဖန္းသီးအေျခာက္မ်ား ကို ေရ ေႏြးစိမ္၍ တညသိပ္ထားပါ။ နံက္အိပ္ယာထ ထိုစိမ္ထားေသာေရ ကို ေ သာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ခြ်ဲသလိပ္မ်ားေပ်ာ္ဆင္းသြားေစ ပါ တယ္(ထိုနည္းအတိုင္း ၂-လ တိတိဆက္ေသာက္ပါ)
(၃) ပန္းနာရင္က်ပ္ထေနခ်ိန္ သံပုရာရည္ေသာက္ေပးျခင္း ကလည္း ထူးျခား သက္သာေစပါတယ္။
(၄) ဂ်င္း ႏွင့္ ပဲနံ ့သာပင္ျပဳွတ္ရည္ထဲကို ပ်ားရည္ခပ္၍ နံက္တၾကိမ္/ညေနတၾကိမ္ေသာက္ပါ။
(၅) ၾကက္ သြန္ျဖဴက ပန္းနာရင္က်ပ္အတြက္ အေကာင္းဆံုးမီးဖိုေခ်ာင္ေဆး၀ါးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀-မႊာကို ႏြားႏို ့ ၃၀ မီလီ လီတာ ျဖင့္ျပဳတ္၍ တေန ့တၾကိမ္ေသာက္ပါ(သို ့မဟုတ္)ေရေႏြးဆူဆူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄-မႊာခပ္၍ ၅-မိနစ္ေလာက္အေအးခံပါ။ နံက္တ ၾကိမ္/ညေနတၾကိမ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ပန္းနာေရာဂါသိသိသာသာေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) ပန္းနာေရာဂါထေနခ်ိန္မွာ မုန္ညင္း ဆီကို ပရုတ္ဆီ္ႏွင့္ေရာ၍ ေက်ာ ႏွင့္ ရင္ဘတ္အႏွံ ့စိမ့္၀င္သြားေအာင္ ပြတ္နယ္လိမ္းေပးပါ။ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္း ပံုမွန္အတိုင္း ပြင့္လာပါလိမ့္မယ္။
(၇) အေစ့ထုတ္ထားေသာ ဆီးျဖဴသီး ၅-ဂရမ္ကို ပ်ားရည္ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းျဖင့္ တို ့စားေပးပါ။ ထိုသို ့ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါသက္သာသည့္အျပင္ အားျပန္ျပည့္လာေစပါတယ္။
(၈) ဒန္႔ဒလြန္ ရြက္ လက္တဆုပ္စာပမာဏကို ေရ ၁၈၀ မီလီလီတာျဖင့္ ၅-မိနစ္မွွ်ျပဳတ္ကာ ခပ္ေႏြးေႏြးေသာက္ျပီး အရြက္မ်ားလဲ၀ါးစားပါ။
(၉) အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ပါရွိေသာ ဆယ္လ္မြန္ငါးမ်ားက ပန္းနာရင္က်ပ္ကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ျမန္မာေဆးျမီးတိုမ်ား။
(၁) ပင္စိမ္းရြက္အေျခာက္ကိုမီးျမွိဳက္၍ ရႈရႈိက္ေပးပါ။ ထိုရနံ ့က လူကို လန္းဆန္း ေပါ့ပါးေစကာ၊ အာရံုစူးစိုက္မႈအား ေကာင္းလာ ေစပါတယ္္။
(၂) ပဲစဥ္းငံု တစ္ေန ့ႏို ့ဆီဗူး ၁-ဗူးဆားခတ္၍ျပဳတ္စားပါ။ သိသိသာသာ ပန္းနာရင္က်ပ္သက္သာေစပါတယ္။ ထို နည္းအတိုင္း ၄-လၾကာ စားေပးပါက၊ လံုး၀ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၃) အမႈန္႔ၾကိတ္ေထာင္းထားေသာ နတ္ေဆးဂမုန္း ၂-က်ပ္ သားကို ပ်ားရည္ ၁ပုလင္း ေရာစပ္ေမႊ၍ ၃-ရက္ေနလွန္းပါ၊ ေထာပတ္ ၂၀-က်ပ္သား ေရာထည့္ၿပီး နာနာေမႊကာ ေနာက္ထပ္
၄-ရက္ ေနဆက္လွန္းေပးပါ၊ စုစုေပါင္း ၇-ရက္တိတိေနလွန္းျပီးပါက၊ လၻက္ရည္ဇြန္းႏွင့္ နံနက္-ည တစ္ဇြန္းက် တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္စား ျပီး ေရေႏြးအဖန္ရည္ေသာက္ေပးပါ၊
(၄) ေ႐ွာက္သီးတစ္လံုးႏွင့္အတူ လင္းေနျမစ္/ဒန္႔ဒလြန္ျမစ္/သေဘာၤဖိုျမစ္(ထိုအျမစ္ ၃-မ်ိဳး ကို ေ႐ွာက္သီးတစ္ လံုးအေလးတူ)တို ့ကို ေျမအိုးထဲထည့္ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး၊ ကြ်မ္းေအာင္ဖုတ္၍ အမႈန္ ့ၾကိတ္ပါ။ ထိုေဆးမႈန္႔ကို တစ္ေန ့အနည္း ဆံုး ၂-ၾကိမ္ လွ်က္စားပါ။
(၅) ဟင္းခတ္မဆလာ ႏွင့္ ပ်ားရည္ဆတူေရာျပီးလွ်က္ေပးပါ။
(၆) ေၾကာင္သား ကို သေဘၤာသီးစိမ္းႏွင့္ခ်က္စားပါ။
(၇) (ပထမရက္) သေဘၤာသီးစိမ္းတစ္လံုးကို အလံုးလိုက္ေရစင္စင္ေဆးပါ။ အေပၚခြံကိုလႊာမ ပစ္ဘဲ သေဘၤာျခစ္ႏွင့္ျခစ္၍၊ ငရုတ္စိမ္း/ၾကက္သြန္နီ/ပုစြန္ေျခာက္/ငန္ျပာရည္ ႏွင့္ သံပုရာရည္ရႊဲရြႊဲဆမ္းျပီးအ၀စားပါ (ေန ့လည္ ထမင္းေလ်ာ့စားပါ)။
(ဒုတိယရက္)ေနာက္တေန ့သေဘၤာမယ္ဇလီပြင့္ေျခာက္ကို လၠက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သကဲ့သို ့အၾကမ္းပုဂံႏွင့္ ၅-လံုးခန္ ့ ေသာက္ပါ။ အပြင့္ေျခာက္မရရင္ အပြင့္အစိုကို ျပဳတ္၍ျဖစ္ေစ၊ အရြက္ႏုကိုငပိႏွင့္တို ့စား၍ျဖစ္ေစ ၀မ္းသြားေလာက္ ေအာင္စားပါ(သလိပ္မ်ား၀မ္းနဲ ့အတူဆင္းသြားပါလိမ့္မယ္)။ (တတိယရက္) ၀မ္းသြားျပီးေနာက္တေန ့မွာ အုန္းႏွဲရြက္အစိုျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ ျဖစ္ေစ ထန္းလ်က္ႏွင့္ဆတူၾကိတ္ပါ။ ဆီးျဖဴသီးအရြယ္ခန္ ့လံုးျပီး နံက္-ေန ့-ည ၁လုံးစီေသာက္ပါ။ (ေဖာ္ျပပါအစီအစဥ္အတိုင္း ေဆးပတ္လည္ေအာင္ ၃-ရက္ေသာက္ပါ။ ေရာဂါအထူအပါးအေေပၚမူတည္ကာ တခ်ိဳ ့က ၁ၾကိမ္/တခ်ိဳ ့က ၃ၾကိမ္ ေဆးပတ္လည္ ေအာင္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါအျမစ္ျပတ္ေပ်ာက္သည္။)
(Credit ေပါက္ေပါက္)
(Zawgyi)

Asthma ဆိုသော ေ၀ါဟာရမှာ ရှေးဂရိဘာသာစကားဖြစ်ပြီး၊ Panting or Short drawn breath(ခေါ်)တိုတောင်းလှျင်မြန်စွာ အ သက်ရှုခြင်းလို ့အဓိပ္ပါယ်ရပါတယ်။ ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါဆိုတာ ဓာတ်မတဲ့ရောဂါတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး၊ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ ့တုန် ့ပြန်မှုက အသက်ရှုလမ်းကြောင်းမှာ ပြသနာအကြီးကြီးဖြစ်စေပါတော့တယ်။ ကလေး/လူကြီး၊ ကျား/မ မရွေးဖြစ်တတ်ကာ၊ အများအားဖြင့် မိဘမျိုးရိုးဗီဇကြောင့် ဖြစ်လေ့ရှိပါတယ်။ ညသန်းခေါင်(သို ့မဟုတ်)နံက်လင်းအားကြီး အချိန်တွေမှာ ရောဂါထလေ့ ရှိပြီး၊ ချွေးေ စး များထွက်ကာ တရွှီရွှီမြည်အသက်ရှူကျပ်ခြင်းကြောင့် အလွန်ပင်ပန်းလှသလို၊ ရောဂါ ခံစားနေရသူကိုကြည့်၍ ဘေးမှမြင်ရ/ကြားရ သူအဖို ့လည်း စိတ်မသက်သာလှပေ။ သတိပြုရှောင်ကြဥ်ရန်။

(၁) ရနံ ့စူးရှသော အစားအသောက်/ရေမွှေး/ပန်း ့ရနံ တို ့က ဓာတ်မတည့်မှုဖြစ်ကာ ပန်းနာရင်ကျပ်ထလာစေလို ့သတိနဲ ့ဆင် ခြင်နေထိုင်ပါ။
(၂) အေးမြတဲ့လေကို ရှူရှိုက် ရတဲ့အခါ ရောဂါပိုစေနိုင်၍ အေးတဲ့ရာသီမှာ နှာခေါင်း နှင့်
ပါးစပ်တို ့ကို ခေါင်းစည်း ပဝါနှင့် စည်းပတ်ထားပါ။
(၃) အမှိုက်ရွက်များမီးရှို ့ခြင်း(သို ့မဟုတ်)ထင်းနှင့်ချက်တဲ့ မီးဖိုဘေးမှာ မနေပါနှင့်။
(၄) စီးက ရက်အငွေ့က အသက်ရှူလမ်းကြောင်းများကို လံှု့ ဆွပေးလို ့ဆေးလိပ်မသောက်ပါနှင့်(သို ့မဟုတ်)ဆေးလိပ်သောက်သူများနှင့် ဝေးဝေးနေပါ။
(၅) ထမင်းကို ပမာဏနည်းနည်းနှင့် အကြိမ်များများ ခွဲစားပါ။ အစာအိမ်အက်စစ် အပေါ်ဆန် တက်လာခြင်းက ရင်ပူနာဖြစ်ကာ ပန်းနာရင်ကျပ်ထခြင်းကို အစပျိုးပေးနိုင် ၍ အိပ်ရာမဝင်ခင် ထမင်းမစားပါနှင့်။
(၆) ပန်းနာရင်ကျပ်ရှိသူ၏ ၅% ခန် ့မှာ အကိုက် အခဲပျောက်ဆေး(NSAIDS)များနှင့် ဓာတ်မတည့်ကြ၍ ထိုသူများအတွက် အက်စ်ပရင်မပါတဲ့ အကိုက်အခဲ ပျောက်ဆေးတစ်မျိုးဖြစ်သော Acetaminophen (Tyneno)ကိုသာ သံုးပါ။

အိမ်တွင်းကုထံုးများ။
(၁) ပျားရည်က ချွဲများကိုပျော်ကျစေပြီး၊ အသက်ရှုလမ်းကြောင်းကို ပွင့်စေလို ့ ပျားရည် ရနံ ့ကိုရှုရှိုက်ပါ။ ရေနွေးပူပူ ၁-ခွက်ထဲမှာ ပျားရည် လ္ဘက်ရည်ဇွန်း ၁-ဇွန်းရောဖျော်၍ တနေ ့ ၃-ကြိမ်ကျ စုစုပေါင်း၃-ခွက်သောက်ပါ။ 
(၂) သဖန်းသီးအခြောက်များ ကို ရေ နွေးစိမ်၍ တညသိပ်ထားပါ။ နံက်အိပ်ယာထ ထိုစိမ်ထားသောရေ ကို ေ သာက်ပေးခြင်းဖြင့် ချွဲသလိပ်များပျော်ဆင်းသွားစေ ပါ တယ်(ထိုနည်းအတိုင်း ၂-လ တိတိဆက်သောက်ပါ)
(၃) ပန်းနာရင်ကျပ်ထနေချိန် သံပုရာရည်သောက်ပေးခြင်း ကလည်း ထူးခြား သက်သာစေပါတယ်။
(၄) ဂျင်း နှင့် ပဲနံ ့သာပင်ပြုှတ်ရည်ထဲကို ပျားရည်ခပ်၍ နံက်တကြိမ်/ညနေတကြိမ်သောက်ပါ။
(၅) ကြက် သွန်ဖြူက ပန်းနာရင်ကျပ်အတွက် အကောင်းဆံုးမီးဖိုချောင်ဆေး၀ါးဖြစ်ပါတယ်။ ကြက်သွန်ဖြူ ၁၀-မွှာကို နွားနို ့ ၃၀ မီလီ လီတာ ဖြင့်ပြုတ်၍ တနေ ့တကြိမ်သောက်ပါ(သို ့မဟုတ်)ရေနွေးဆူဆူမှာ ကြက်သွန်ဖြူ ၄-မွှာခပ်၍ ၅-မိနစ်လောက်အအေးခံပါ။ နံက်တ ကြိမ်/ညနေတကြိမ်သောက်ပေးခြင်းဖြင့် ပန်းနာရောဂါသိသိသာသာလျော့ကျစေပါတယ်။
(၆) ပန်းနာရောဂါထနေချိန်မှာ မုန်ညင်း ဆီကို ပရုတ်ဆီ်နှင့်ရော၍ ကျော နှင့် ရင်ဘတ်အနှံ ့စိမ့်၀င်သွားအောင် ပွတ်နယ်လိမ်းပေးပါ။ အသက်ရှုလမ်းကြောင်း ပံုမှန်အတိုင်း ပွင့်လာပါလိမ့်မယ်။
(၇) အစေ့ထုတ်ထားသော ဆီးဖြူသီး ၅-ဂရမ်ကို ပျားရည် လ္ဘက်ရည်ဇွန်း ၁-ဇွန်းဖြင့် တို ့စားပေးပါ။ ထိုသို ့ စားပေးခြင်းဖြင့် ရောဂါသက်သာသည့်အပြင် အားပြန်ပြည့်လာစေပါတယ်။
(၈) ဒန့်ဒလွန် ရွက် လက်တဆုပ်စာပမာဏကို ရေ ၁၈၀ မီလီလီတာဖြင့် ၅-မိနစ်မှှျပြုတ်ကာ ခပ်နွေးနွေးသောက်ပြီး အရွက်များလဲ၀ါးစားပါ။
(၉) အိုမီဂါ-၃ ဖက်တီးအက်ဆစ် ပါရှိသော ဆယ်လ်မွန်ငါးများက ပန်းနာရင်ကျပ်ကို သိသိသာသာ လျော့ကျစေပါတယ်။

မြန်မာဆေးမြီးတိုများ။
(၁) ပင်စိမ်းရွက်အခြောက်ကိုမီးမြှိုက်၍ ရှုရှိုက်ပေးပါ။ ထိုရနံ ့က လူကို လန်းဆန်း ပေါ့ပါးစေကာ၊ အာရံုစူးစိုက်မှုအား ကောင်းလာ စေပါတယ််။
(၂) ပဲစဥ်းငံု တစ်နေ ့နို ့ဆီဗူး ၁-ဗူးဆားခတ်၍ပြုတ်စားပါ။ သိသိသာသာ ပန်းနာရင်ကျပ်သက်သာစေပါတယ်။ ထို နည်းအတိုင်း ၄-လကြာ စားပေးပါက၊ လံုး၀ပျောက်ကင်းစေပါတယ်။
(၃) အမှုန့်ကြိတ်ထောင်းထားသော နတ်ဆေးဂမုန်း ၂-ကျပ် သားကို ပျားရည် ၁ပုလင်း ရောစပ်မွှေ၍ ၃-ရက်နေလှန်းပါ၊ ထောပတ် ၂၀-ကျပ်သား ရောထည့်ပြီး နာနာမွှေကာ နောက်ထပ်
၄-ရက် နေဆက်လှန်းပေးပါ၊ စုစုပေါင်း ၇-ရက်တိတိနေလှန်းပြီးပါက၊ လ္ဘက်ရည်ဇွန်းနှင့် နံနက်-ည တစ်ဇွန်းကျ တနေ့ နှစ်ကြိမ်စား ပြီး ရေနွေးအဖန်ရည်သောက်ပေးပါ၊
(၄) ရှောက်သီးတစ်လံုးနှင့်အတူ လင်းနေမြစ်/ဒန့်ဒလွန်မြစ်/သဘောင်္ဖိုမြစ်(ထိုအမြစ် ၃-မျိုး ကို ရှောက်သီးတစ် လံုးအလေးတူ)တို ့ကို မြေအိုးထဲထည့် လံုအောင်ပိတ်ပြီး၊ ကျွမ်းအောင်ဖုတ်၍ အမှုန် ့ကြိတ်ပါ။ ထိုဆေးမှုန့်ကို တစ်နေ ့အနည်း ဆံုး ၂-ကြိမ် လှျက်စားပါ။
(၅) ဟင်းခတ်မဆလာ နှင့် ပျားရည်ဆတူရောပြီးလှျက်ပေးပါ။
(၆) ကြောင်သား ကို သငေ်္ဘာသီးစိမ်းနှင့်ချက်စားပါ။
(၇) (ပထမရက်) သငေ်္ဘာသီးစိမ်းတစ်လံုးကို အလံုးလိုက်ရေစင်စင်ဆေးပါ။ အပေါ်ခွံကိုလွှာမ ပစ်ဘဲ သငေ်္ဘာခြစ်နှင့်ခြစ်၍၊ ငရုတ်စိမ်း/ကြက်သွန်နီ/ပုစွန်ခြောက်/ငန်ပြာရည် နှင့် သံပုရာရည်ရွှဲရွွှဲဆမ်းပြီးအ၀စားပါ (နေ ့လည် ထမင်းလျော့စားပါ)။
(ဒုတိယရက်)နောက်တနေ ့သငေ်္ဘာမယ်ဇလီပွင့်ခြောက်ကို လ္ကက်ရည်ကြမ်းသောက်သကဲ့သို ့အကြမ်းပုဂံနှင့် ၅-လံုးခန် ့ သောက်ပါ။ အပွင့်ခြောက်မရရင် အပွင့်အစိုကို ပြုတ်၍ဖြစ်စေ၊ အရွက်နုကိုငပိနှင့်တို ့စား၍ဖြစ်စေ ၀မ်းသွားလောက် အောင်စားပါ(သလိပ်များ၀မ်းနဲ ့အတူဆင်းသွားပါလိမ့်မယ်)။ (တတိယရက်) ၀မ်းသွားပြီးနောက်တနေ ့မှာ အုန်းနှဲရွက်အစိုဖြစ်စေ၊ အခြောက် ဖြစ်စေ ထန်းလျက်နှင့်ဆတူကြိတ်ပါ။ ဆီးဖြူသီးအရွယ်ခန် ့လံုးပြီး နံက်-နေ ့-ည ၁လုံးစီသောက်ပါ။ (ဖော်ပြပါအစီအစဥ်အတိုင်း ဆေးပတ်လည်အောင် ၃-ရက်သောက်ပါ။ ရောဂါအထူအပါးအေပေါ်မူတည်ကာ တချို ့က ၁ကြိမ်/တချို ့က ၃ကြိမ် ဆေးပတ်လည် အောင် သောက်ခြင်းဖြင့် ရောဂါအမြစ်ပြတ်ပျောက်သည်။)
(Credit ပေါက်ပေါက်)
(Unicode)

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s